Dagens ungdom alltså!



Har ni tänkt på en sak? Hur sjukt sällsynt det börjar bli med vanlig artighet. Själv uppskattar jag folk som håller upp dörrar, tar i hand, säger tack och hjälper till utan att man förväntar sig det. Men det är verkligen inte standard nuförtiden. Istället skall man bete sig som att man inte bryr sig alls! Nej, fram för mer gentelemen (och kvinnor)  i vardagen säger jag bara ;-) Eller är det bara jag som börjar bli (hemska tanke)......... Vuxen?

Så för alla utan koll kommer härmed en kort och enkel uppfostringskola som funkar i alla lägen.

1. Om du är på middag, lägg INTE upp din mobil på bordet medans ni äter. Om du har ett viktigt samtal, sätt den på vibrator och när det ringer ursäktar du dig och går ifrån bordet för att inte störa. Vid en fika/lunch kan det vara ok med mobil på bordet, men fråga helst de andra om det är ok att du tar samtalet om det ringer. Givetvis håller du samtalet kort genom att påtala att du är lite upptagen. Drar du ut på samtalet ger du en signal till ditt sällskap att det inte är viktigt.

2. Om du ser att det kommer någon bakom dig när du går genom en port stannar du givetvis och håller upp dörren.

3. Om du svarar i telefon hos någon annan (inte ok att svara i någons mobil utan att personen ifråga bett dig om det) så svarar du alltid med att säga vems telefon det är och vad du heter.

4. Att hälsa med ett vanligt handslag är alltid ok i alla sammanhang. Kramas gör du bara (men gärna) med de du känner närmare eller träffat förut.

5. Det är alltid artigt att presentera sig. Är det någon som inte gör en min av att hälsa kan man gå fram och säga tex "Hej, jag heter X" och tilläga exempelvis "jag är gift med X därborta".

6. Är man en kindpussare så bör man tänka på att man endast gör det med personer man känner nära. Det faller sig inte naturligt i Sverige och bör praktiseras varsamt.

7. Lyssna, le, ha ögonkontakt, ställ frågor och var alltid intresserad av den du pratar med. Säg hellre tack en gång för mycket än en gång för lite. Om du är nervös för att ha ögonkontakt finns det ett enkelt knep, tänk på vilken ögonfärg personen framför dig har och tänk på hur vacker den färgen är! Du fokuserar på något annat, ser avslappnad och självsäker ut och personen du pratar med känner sig sedd, uppskattad och omtyckt. Det funkar!

8. Tänk på att människor alltid har vissa förväntningar på dig. Klura ut vilka de är och försök i den mån du kan leva upp till dem så är du garanterat rätt safe!

9. Ett mycket enkelt knep för att få en person att känna sig uppskattad och speciell kommer från självaste Dalai Lama. När du skall möta en person ler du mot den på håll samtidigt som du går fram med utsträckta händer. (Det här provade jag faktiskt vid min senaste anställningsintervju, det funkade, jag fick jobbet! :-)

10. Följ upp ett möte/bjudning/fest med ett kort: Vad kul det var att träffa er, gör gärna om det snart! Sms/Facebook etc är i dessa fall helt ok!

11. Betala eller inte? Ta alltid upp din egen plånbok och förvänta dig inte att den andra skall betala för er båda även om du är bjuden på dejt! Om en person erbjuder sig att betala för en fika/lunch/middag försäkra dig om att det verkligen är ok genom att säga något i stil "Men är det säkert? Du behöver inte". Om personen propsar med ett "jo, jo, jag betalar" Säg då "Tack, vad snäll du är!"

12. Möte/träff med någon du inte känner? Enkelt! Ta reda på så mycket som möjligt om personen i förväg. Alltid finns det någon du kan fråga. Det visar att du är intresserad och bryr dig om den du möter och du blir mindre nervös om du är väl förberedd på vem personen är och vad den gillar!

13. Väl på mötet, stäm av personens sinnesstämning och försök lägg dig på samma nivå. Imitera gärna kroppsspråk/ställning (men inte till överdrift). Det ger en snabb känsla av samhörighet!

14. Kom ihåg: Människor köper alltid tillit före produkt! Vi gillar helt enkelt det som vi förstår och de som liknar oss själva, för de litar vi på!

15. Tänk på vad du själv kan ge eller göra för en relation. Ofta fokuserar vi på vad vi kan och missar hela poängen. Det vi ger får vi nästan alltid tillbaka för människor vill återgälda goda gärningar, särskilt när de inte har förväntat sig några.

Svårare än så behöver det inte vara! :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0